Titre : | Commercial policy of France and sugar sectors of its old colonies under the Second Empire |
Résumé : | This paper shows how old french colonian sugars were sacrified to protect international trade liberalization during the 1860’s. In order to preserve government fiscal ressources (duties) after trade liberalization particulary on coffee, foreign sugar and cacao, french politicians decide to increase tariffs on colonian sugar. This decision causes difficulties on sugar sector in french colonies. |
Mot(s) clé : | sugar, colonies, trade liberalization |
Title: | La politique commerciale de la France et les filières sucrières de ses vieilles colonies sous le Second Empire |
Abstract: | Cet article cherche à montrer que les sucres des colonies ont été sacrifiés sur l’autel de la libéralisation des échanges internationaux dans les années 1860. Afin de maintenir des recettes douanières déclinantes du fait des conséquences des accords commerciaux, parmi les produits tropicaux (cacao, café, sucre) les sucres des colonies sont les seuls à ne pas bénéficier d’une diminution des droits. |
Keyword(s): | sucre, colonies, libéralisation commerciale |
Auteur(s) : | Stéphane BECUWE, Bertrand BLANCHETON |
JEL Class.: | N7 |
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